gsteenss em angola

Tuesday, August 15, 2006

ongelijk verdeeld: ook in Angola

Angola is in werkelijkheid een rijk land: het heeft veel petroleum en ook diamanten en mineralen in z'n bodem zitten.
Dankzij de olie heeft het een BNP per inwoner dat stukken hoger ligt dan het gemiddelde in de rest van Afrika, maar die rijkdom ziet zich niet weerspiegeld in het dagelijks leven van het merendeel van de bevolking.
In 1995 deed men een onderzoek in de stedelijke gebieden waaruit bleek dat de armoede hoge cijfers haalde: tot 61% leefde onder de armoedegrens (die hier ligt op zoiets van een 1.2$/dag) en 12% leefde in extreme armoede (0.4$/dag of minder)

Het lijkt een contradictie: tegelijk een arm en rijk land zijn, maar het wordt al snel duidelijker als je ziet hoe ongelijk de rijkdom verdeeld wordt.
En dat is er tussen 1995 en 2000 alleen maar op verslechterd trouwens: 10% van de bevolking gaat lopen met 42% van de totale rijkdom, terwijl 60% van de angolanen het met zo'n 25% ervan moet doen.

Een beetje zoals het er op wereldschaal ook aan toe gaat dus...

Geen cijfers citeren zonder bronnen te noemen uiteraard: die komen uit een VN rapport over Angola van 2002 (net als bovenstaande grafiek) en uit het schitterend boek van Tony Hodges 'Angola: From Afro-stalinism to Petro-diamond capitalism'.
Hoewel een beetje technisch soms, toch ook een aanrader: vooral om te zien hoe internationale belangen in de loop van de geschiedenis spelen om die rijkdom te bemachtigen, uiteraard met de bereidwillige medewerking van een lokale minderheid die daar nie slecht bij vaart...

3 Comments:

  • hello, we proberen even of we ook op deze manier (naast email) een berichtje kunnen achterlaten op je weblog. Raf en Mieke.

    By Anonymous Anonymous, at 8/15/2006 05:52:00 PM  

  • ons ma snapt het nog niet goed, dus ik doe het haar nog eens voor:-), msg. Raf.

    By Anonymous Anonymous, at 8/15/2006 05:55:00 PM  

  • ale: het is toch gelukt op de één of andere manier precies :-)

    By Blogger gsteenss, at 8/16/2006 10:34:00 AM  

Post a Comment

<< Home